24 de des. 2012

Les cançons que m'han agradat del 2012: M. Ward - Primitive Girl

Ha passat més d'una dècada des que M. Ward va encetar la seua obra. Això és molt i, a la vegada, és poc, però suficient per a afirmar que ja tenim un nou clàssic viu. La veritat és que jo el vaig descobrir amb l'enorme Post-war (quan ja havia enregistrat quatre discs fantàstics). Des d'aleshores, l'he seguit i m'he deixat anar en tots els seus discs, com qui busca la redempció a través de la bellesa en un món increïblement lleig. Espere que això no sone massa cursi, ni tampoc massa exagerat, perquè l'obra de M. Ward és pura i delicada redempció. Qualsevol del seus àlbums es poden escoltar sense pausa. I, segurament, sense saber perquè, et sents millor persona a mesura que avança el metratge. Quan l'escolte prenc consciència que la vida es troba en les coses més senzilles; i així, som cada moment viscut; i per a bé o per a mal, som una multitud de coses que es succeïxen irremeiablement; són moments alegres, tristos, intensos, eufòrics, fluixos, indignes, espessos.... Que, finalment, ens converteixen en el que som. I el repertori de M. Ward és precisament això el que transmet: una malenconia alliberadora que convida a fer les paus amb tot el temps viscut.

A Wasteland Companion, com ja ens té acostumats M. Ward, és un xicotet i intens viatge per les emocions, per la poesia de l'instant, pel record, la frustració, el moment i l'esperança. Un disc majúscul per la seua personalitat narrativa i pel seu redescobriment de tota la música popular del segle vint.

La veritat és que, per a variar, no sabria quina cançó escollir del disc, sense caure en l'error de no apreciar que cada disc de M. Ward és un trajecte en ell mateix. Però em quede amb la segona cançó del disc: Primitive Girl. Perquè des de Hold On que M. Ward, cada trienni, comença amb una primera cançó sostinguda amb un ritme que cavalca harmoniosament: Poison Cup (2006), For Beginners (2009), Clean Slate (2012); i que desemboca en l'èpica quotidiana de To Go Home (2006), Never Had Nobody Like You (2009),  Primitive Girl (2012). I si és així, benvinguts els triennis de M. Ward.



12 de des. 2012

Les cançons que m'han agradat del 2012: Graveyard - An Industry Of Murder (I de pas un recordatori)


Corria l'any 1998 i una nit de festa, en algun lloc de la costa mediterrània , vaig conèixer uns holandesos tan bojos pel rock and roll com ho estava jo. La conversa es va iniciar amb els clàssics: MC5, Stooges, Flamin' groovies, New York Dolls.... Segurament vam dedicar el seu temps a City Slang de la Sonic's Rendezvous Band. Després algú (potser jo) va introduir bandes australianes: Radio Birdman, Cosmic Psychos, Beasts of Bourbon... I quasi crec recordar que jo també comentaria alguna cosa del Irish Tour de Rory Gallagher (aquest disc sempre ha estat més que una obsessió per a mi).  El cas és que un d'aquells holandesos em va parlar d'un grup noruec que es deia Turbonegro que jo desconeixia totalment. La nit es va acabar i ens vam acomiadar havent gaudit d'un grapat d'hores de bona conversa i bon güisqui. Però abans de dir l'adéu definitiu, un dels holandesos em va prometre que m'enviaria una casset amb l'últim disc de Turbonegro: Apocalypse Dudes. Poc de temps després em va arribar la casset al correu ordinari i vaig al·lucinar (Per cert, jo li vaig enviar una casset amb Nuevo Catecismo Católico i Señor No, que quede constància). Inevitablement, després d'escoltar un sola vegada Apocalypse Dudes, ja em vaig interessar per tot aquell fenomen que estava naixent en els països escandinaus: suecs com Hellacopters i Backyard Babies, o també noruecs com Glucifer (al voltant de l'any noranta vuit enregistraven els seus primers àlbums). Cada una d'aquelles bandes amb els seus matisos feien una excel·lent revisió dels clàssics sense deixar de desprendre un so rabiosament actual. Per això, i perquè donaven valor a la cançó al marge del simple exercici d'estil, em van captivar. No cal dir que en els cercles més vius del rock and roll, tothom parlava d'ells: premsa, músics i aficionats.

Tanmateix, com tot en la vida, aquella flama es va anar apagant i, encara no havia passat un quinquenni, quan se'ls va començar a acusar d'explotar la "fórmula". I jo no m'atreviria a dir que no. De fet, van sortir bandes que recolliren el so sembrat i van tractar d'explotar-lo després (en la meua opinió amb raó perquè era collonut!). I també de fet, llevat de Hellacopters que va evolucionar d'un so més "punk & rock and roll" abrassiu a un de més hard rock sofisticat, la resta van continuar amb el seu so original sense massa variacions (val a dir que Turbonegro ja van evolucionar el seu so amb el Apocalpse Dudes perquè el seu primer disc és del 1992!). En fi, que per a l'any 2005 poc es parlava ja de tota aquella explosió.

Corria l'any 2007 i una banda sueca anomenada Graveyard enregistrava el seu primer àlbum de títol homònim. L'any 2011 grava el segon: Hisingen Blues. I de nou en els cercles més vius del rock and roll es comença a parlar d'un nou fenomen que naix dels països escandinaus, i de nou ens trobem amb un so clàssic que sona rabiosament d'actualitat. Si a finals dels noranta el rock and roll clàssic més enèrgic i el punk més rock and roll eren la insígnia de les bandes escandinaves; aquesta vegada, Black Sabbath, Deep Purple, Led Zeppelin o Grand Funk Railroad, per nombrar les més reconegudes, son les referències molt ben digerides d'un clàssic i a la vegada nou so (perquè és fixarà en les arrels, però a mi em sona poderosament actual!). L'apoteosi, per a qui estima el hard rock de principis dels setanta, carregat amb força blues i psicodèlia, és l'últim disc de Graveyard: Lights Out. Aquest àlbum és una meravella des del principi fins al final: combina els riffs intensos, la psicodèlia, el blues-rock i els mitjos temps amb un mestratge que moltes bandes, tant les més clàsssiques, com les més mimètiques bandes actuals, hagueren volgut. Però insistisc, potser com a conseqüència del bagatge musical, està a l'abast de ben pocs actualitzar aquest so clàssic tan poderós i emotiu, i aconseguir-ho amb traçós d'una qualitat tan colpidora. En eixe sentit la veu de Joakim Nilsson juga un paper central perquè transmet una qualitat i una personalitat decisivament definidores del so de la banda. I de nou, com passava en els noranta amb els corresponents matisos estilístics, noves bandes que sonen des del nord de la malparada Europa porten vells-nous aires. I per nombrar algunes d'elles, personalment em decante per Witchcraft i Horisont. Per cert, aquesta vegada les tres bandes son de Suècia.

En fi, respecte a l'àlbum Lights out de Graveyard, com em passa amb els clàssics preferits del gènere, no sabria quina cançó recomanar abans que una altra, i per això em decante per la que enceta el disc:






6 de des. 2012

A PROPÒSIT DE... LA ROUTE AMERICANA: Miles Davis - Milestones (1958)

Avui he dormit onze hores. Increïble. Normalment dorm cinc o sis hores. Potser per això, o perquè m'he vist quatre dies de festa per davant, m'he despertat relaxat, amb ganes de posar-me davant l'ordinador i dedicar-me a llegir tranquil·lament els magnífics blogs sobre música que, ja fa algun temps i molt al meu pesar, tenia abandonats.

Així és com he acudit a la genial www.routeamericana.com i m'he trobat amb la seua última entrada: "Por Amor a la Música: Miles Davis All Stars - Walkin' (1954)". Comença amb una invitació a escoltar el jazz: "(...) supongo que siempre hace falta un enlace para entrar en el mundo del jazz (...) Si te decides a entrar, la canción Walkin' puede ejercer de portal a esta dimensión. Fue de lo primero que escuché de Miles Davis, y la repetí durantes días una y otra vez, me enganchó". Aleshores, he fet un exercici de memòria i he recordat quin va ser el meu enllaç al món de la jazz: Milestones de Miles Davis. 

L'estiu de 1994 vaig fer un viatge a Chester per a estudiar anglès. Allí, escoltant la ràdio, va ser on vaig descobrir una emissora especialitzada en jazz; estil amb en el que no estava gens familiaritzat. Em podia sonar Miles Davis, John Coltrane, Charlie Parker, però pocs més i per referències en alguna revista musical o per alguna banda sonora. I encara que escoltava molt Ràdio 3, no recorde si ja havia escoltat al mític Juan Claudio Cifuentes i el seu fantàstic A todo Jazz; o si això va vindre després. El cas és que algun temps després de tornar d'Anglaterra, un dia vaig acompanyar als meus pares a comprar a un supermercat, i així aprofitava per a anar a la secció de música a rebuscar entre els cd's d'allò que es va anomenar serie media; i si finalment podia, colar-ne algun dins la cistella de la compra. Doncs bé, aquell dia vaig adquirir el meu primer disc de jazz: Milestones. Sens dubte, el meu portal a eixa nova dimensió que representava el jazz. Amb el temps, m'he convençut que vaig ser afortunat de que fora aquest àlbum. Segurament haguera acabat escoltant i apreciant el jazz igualment, però l'atzar va fer que el meu apropament fora immediat. I és que existeix una notable presència del blues que facilita l'escolta a l'oient inquiet, que ha escoltat molt de rock, però que s'està iniciant en el jazz. En la meua opinió, Milestones és un disc que crea una atmosfera captivadora de principi a final, i que roman en una racó de la memòria per sempre. Es tracta d'un disc delicat però intens, pura harmonia que anticipa la imprescindible obra de jazz modal posterior: Kind Of Blue (1959); sense oblidar Porgy And Bess (1958) , que, per cert, conté una una versió del Summertime que em posa els pèls de punta.

El disc està gravat pel sextet (i quin sextet!):  Miles Davis a la trompeta, Cannonball Adderley al saxo alt, John Coltranes al saxo tenor, Red Gardland al piano, Paul Chambers al baix i Philly Joe Jones a la bateria.

Dr. Jekyll, composada por Jackie McLean i gravada originalment l'any 1955 per al segell Prestige, enceta l'àlbum. El tempo d'aquesta cançó és brutal. La trompeta de Miles Davis adquireix un protagonisme pletòric, encara que van desfilant tots els instruments amb els seus respectius solos de forma igualment ferotge.

Sid's Ahead, composada per Miles Davis, és un blues que em transmet una certa aura de misteri, mentre van fluint els solos al llarg dels tretze minuts de durada.

Two Bass Hit, escrita per Dizzy Gillespie i John Lewis, comença amb el piano de Gardland responen als vents, i anticipant l'extraordinària sintonia amb la que cavalcaran els solistes durant la resta de la cançó.

Miles, composada pel propi Miles Davis, és la genial cançó en la que, sense ser un entès, es pot apreciar una nova direcció que aconsegueix la plenitud amb l'elogiat  Kind Of Blue. La cançó és una revolució assossegada, una invitació a una nova dimensió.

Billy Boy, és una adaptació de la cançó tradicional que transmet un to alegre pels quatre costats, mai millor dit. En el seu dia va ser clau per a enganxar-me al disc: el protagonisme i la melodia interpretada pel piano de Garland son realment addictius. I és que la secció de vents surt per a que siga la secció rítmica la que execute: Philly Joe Jones y Paul Chambers que es marca un solo de baix fantàstic.

Straight, No Chaser, escrita per Thelonious Monk, i en la que Miles Davis cita breument el "When The Saints Go Marchin' In", amb el seu mític i característic so cool (cap al minut tres de la cançó). La primera vegada que la vaig escoltar qui m'havia de dir que la versió de Monk, dos o tres anys després, seria un dels himnes en l'època universitària, quan compartia diàriament descobriments i devocions musicals amb el meu bon amic Guillermo Héctor. 

En fi, proveu d'escoltar Milestones també i veureu com no us en penedireu.