1 de nov. 2009

DE 2 EN 2: MIKEL LABOA i LEONARD COHENMikel Laboa i Leonard Cohen són dos dels creadors que més admire, tant per la seua personalitat, com per la qualitat de tota la seua obra. A més, crec que és molt elogiable la seua capacitat d'arribar a qualsevol tipus de persona, sense importar edat, condició, gènere... Evidentment, no estic descobrint ara res nou, doncs són dos autors que gaudeixen d'un més que ampli i merescut reconeixement.

Tanmateix, m'han motivat a crear aquesta secció (de 2 en 2), ja que dues de les cançons que més m'agraden d'ambdós utilitzen la figura de l'ocell per a cantar a la llibertat de forma molt intel·ligent.

A Leonard Cohen el vaig conèixer quan jo tenia disset o divuit anys. Vaig comprar el disc de grans èxits de 1975, convertint-se ràpidament en un dels meus discos de capçalera d'aquell moment. Totes les cançons son fantàstiques, però Bird on the wire (Songs from a room, 1969) va ser la primera que va passar a formar part de la banda sonora de la meua vida. La primera estrofa de la cançó és memorable:

"Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free...
"

A Mikel Laboa el vaig descobrir en un concert d'homenatge a la cançó Al vent de Raimon, l'any 1993 al Palau Sant Jordi. Per l'escenari van passar Ovidi Montllor, Paco Ibañez, Serrat, Daniel Viglietti, Pi de la Serra... fins i tot, el mític Pete Seeger. El tenia gravat en vhs, i recorde que me'l posava una i una altra vegada; i, amb la intensitat pròpia d'un xaval de quinze anys, m'emocionava escoltant, tant els que ja coneixia, com els que vaig descobrir en aquell concert d'homenatge. La cançó Txoria Txori (Bat-hiru, 1974) de Mikel Laboa la vaig escoltar, per primera vegada, uns anys més tard; però des d'aleshores es troba entre les meues cançons preferides:

"Hegoak ebaki banizkio
Nerea izango zen,
ez zuen al degingo.

Bainan, honela
ez zen gehiago txoria izango
eta nik...
txoria nuen maite".

Traducció:

Si l'hi hagués tallat les ales
hauria sigut meu,
no s'hauria escapat.
Però així,
hauria deixat d'ésser ocell.
I jo...
Jo el que estimava era l'ocell.

Sobre les dues cançons hi ha un bon grapat d'anècdotes i de versions, com per exemple que Joan Baez va inerpretar Txoria Txori. Però això ja és una altra història.

Descàrrega: Txoria Txori
Descàrrega: Bird On The Wire

Youtube: Txoria Txori
Youtube: Bird On The Wire

Cap comentari:

Publica un comentari